Homoktövis termékek vásárlásaHomoktövis

Homoktövis a bőrápolásban

(0/0)

A homoktövis Európában és Ázsiában is elég sok helyen megtalálható. A sápadt, vékony leveleket és a kis, narancssárga bogyókat is felhasználják a népi gyógyászatban. A homoktövis bogyója igen gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és más tápanyagokban, így ma már egyre több formában találkozunk vele a boltok polcain. A hasznosságát vizsgálandó igen sok kutatás folyik jelenleg is. Az új kísérletek arra mutatnak rá, hogy a homoktövissel hatékonyan lehet kezelni az aknét.

homoktovis5

Az akne okai

Az aknénak több oka lehet, de leggyakrabban az úgynevezett pisorebaceus egység betegsége következtében alakul ki. Ilyenkor a szőrtüszők, a hajhagymák vagy a faggyúmirigyek gyulladnak be. Az akne leggyakoribb formája időszakosan jelentkezik a túlzott faggyútermelés következtében és a pubertás által előidézett hormonális változások felelősek érte. Az aknét a Propionibacterium acnes baktérium okozza, ami általában a bőrben él és faggyúval táplálkozik.

Az akne kezelése homoktövissel

A homoktövis nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő vegyületeket, amik segítenek enyhíteni az aknéval járó duzzanatot és bőrpír. A homoktövis enyhe fájdalomcsillapítóként is működik, ami szintén előnyös az akne esetében. A homoktövis kivonata antibakteriális, antimikrobális és antivirális szer, tehát jól alkalmazható a bőrbetegségekkel szemben.

Szakértői vélemény

Az Institute of Traditional Medicine Online szerint a palmitoleinsav olyan összetevője a homoktövis olajnak, ami szintén megtalálható a bőrben. Tehát e kiegészítéssel táplálhatjuk és helyreállíthatjuk a bőrt.

Egy 2010-es tanulmány során azt vizsgálták, hogy a homoktövis miképpen hat a faggyútermelésre. A kutatók azt találták, hogy a homoktövis kivonat erősen csökkenti a bőrben a faggyútermelést, a csökkent faggyútermeléssel pedig kordában lehet tartani a bőrgyulladást.

A homoktövis egyeseknél kiválthat allergiát, ezért használat előtt érdemes bőrpróbát végezni. Higítsuk fel a homoktövis olajat más olajjal, a keverékből cseppentsünk a csuklóra. Ha néhány óra elteltével sem pirul ki bőrünk és nem viszket, akkor nyugodtan használhatjuk a homoktövis olajat.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).