A homoktövis olaj egészséges tulajdonságai

A homoktövis - Hippophae rhamnoides L. - egy lombhullató cserje, ami narancssárga bogyókat terem. A bogyókból gyakran készítenek hidegen sajtolt olajokat. Ezt a homoktövis olajat használják a kínai gyógyászatban és Európában is. Megtaláljuk a kozmetikumokban - mivel enyhíti a bőrbetegségek tüneteit -, de étrend kiegészítőként is fogyasztható. A homoktövisnek és olajának kevés ismert mellékhatása létezik, általában előnyeire szokták felhívni a figyelmet. De persze ennek ellenére fontos, hogy mindig megkérdezzünk egy szakembert, mielőtt el kezdenénk kúraszerűen fogyasztani.

homoktovis6

Gyulladáscsökkentő

A homoktövis olajat már igen régóta használják gyulladáscsökkentőként. Egy 2010-es tanulmány megállapította, hogy ennek a gyógynövénynek igen erősek a gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai, így külsőleg és belsőleg is egyaránt használható többféle probléma kezelésére.

Megakadályozza a vérlemezkék összetapadását

A vérlemezkék tapadása befolyásolja a vér alvadási képességét. Egy finn tanulmány megállapította, hogy a homoktövisolaj megakadályozza, hogy a vérlemezkék összetapadjanak, így a véráramlás folytonosságát biztosítja. Ez nagyon előnyös bizonyos esetekben, például, amikor a vérrögök rontják az általános egészségi állapotot.

Gyorsítja a sebgyógyulást

A homoktövisolaj hatásos a bőr sebeinek, égési sérüléseinek, fekélyeinek és más károsodásainak gyógyítására. Egy 2009-es tanulmány megállapította, hogy a homoktövisnek jelentős sebgyógyító hatóanyagai vannak, amik minden mellékhatás nélkül hatnak.

Rákellenes tulajdonságok

A homoktövis tulajdonságai közé tartozik az antikarcinogén hatás is, tehát az olaj olyan bioaktív anyagokat tartalmaz (vitaminok, flavonoidok és zsírsavak), amik megakadályozzák a rákos sejtek szaporodását.

Pozitív hatásai a koleszterinre 

Egy 2007-es tanulmány bebizonyította, hogy a homoktövis csökkenti az alacsony sűrűségű lipoprotein mennyiségét, míg a nagy sűrűségű lipoproteinét növelte. Tehát a rossz koleszterinszintet csökkenti, a HDL-t pedig növeli.

Homoktövis termékek ITT!
Érdekességek

Homoktövis + Q10lágyzselatin kapszula 30 db (Dr.Chen)

Homoktövis + Q10 lágyzselatin kapszula 30 db (Dr.Chen)

A homoktövis vitamintartalma mellett értékes flavonoidokat tartalmaz és fontos C-vitamin forrás és ezek a hatóanyagok fontos szerepet játszhatnak az immunrendszer és a keringési rendszer egészséges működésében.

Ár: 2795 Ft
Megnézem

Medicura Homoktövis 100%Bio gyümölcslé 330ml

Medicura Homoktövis 100% Bio gyümölcslé 330ml

A homoktövis kitűnő immunerősítő és ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott műtétek és fertőző betegségek után a mielőbbi gyógyuláshoz.

Ár: 3195 Ft
Megnézem
Vélemények (1)